Myjomice « Krążkowy Obwód V
Temat: Tort "Pijana wiśnia"
Tradycyjnie spytam o wielkość formy do pieczenia
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=31135
Temat: Pita z jabłkami.
...soli W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy troszkę cukru oraz mąki (łyżeczkę) Pozostawiamy drożdże do wyrośnięcia. Mąkę i drożdże mieszamy. Dodajemy sól i połowę oleju - wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części i je rozwałkowujemy - placki powinny być grubsze. Nadzienie: obrane jabłka ścieramy na grubej tarce mieszamy z cukrem, ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz startą skórką z cytryny. Na dno formy do pieczenia, posmarowanej olejem i posypanej mąką, wykładamy pierwszy placek ciasta. Na niego wykładamy połowę nadzienia jabłkowego. Kładziemy kolejny płat ciasta i smarujemy go resztą nadzienia -przykrywamy trzecim płatem. Pitę pieczemy w 170*C, aż się zarumieni. Źródło: Zasłyszane.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=6527
Temat: Chleb dla leniwych czyli bez zagniatania
A jak nie mam takiej formy do pieczenia...to co? W czym mogę upiec?
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=17050
Temat: Śniadania
...objetosci, ochlodzic. Mieso, boczek i watrobke zemlec 2 razy w maszynce do miesa, nastepnie przetrzec przez sito. Dodac jaja i wymieszac na pulchna mase razem z maka ziemniaczana. Dodac koniak, doprawic do smaku cukrem, galka muszkatolowa, imbirem, sola i pieprzem. Dokladnie wymieszac. Jesli masa jest zbyt gesta dodac wywar z porto. Slonine ochlodzona w zamrazalniku (ok. 30 min) pokroic na paski grubosci 2-3 mm. Polowa z nich wylozyc dno i scianki prostokatnej formy do pieczenia pasztetu. Mase miesna wlozyc w forme, jej wierzch oblozyc pozostalymi paskami sloniny. Forme z pasztetem wstawic do wiekszego naczynia z woda, nastepnie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200żC. iec ok. 1 godz. Ostudzic. 2. Zelatyne moczyc w winie 15 min, nastepnie wino ogrzac, stale mieszajac, dopuki zelatyna nie rozpusci sie. Ochlodzic, wylac do foremki i wstawic do lodowki do zastygniecia. 3. Kromki pieczywa tostowego opiec w...
Źródło: forum.samotnosc.boo.pl/viewtopic.php?t=1034
Temat: Po prostu gotuj.....dania różniste
...ugotować w wodzie w której się moczyły (potrzeba około 2 szklanek wody). 2. Do 1,5 szklanki wywaru z grzybów wsypać kaszę, gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka i gęsta. 3. Boczek pokroić w grubą kostkę, zesmażyć razem z cebulą. 4. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, pokrojone w paski grzyby, boczek razem z wytopionym z niego tłuszczem i cebulą, jajka, sól i pieprz, dobrze wymieszać. 5. Tak wyrobioną masę wyłożyć do formy do pieczenia wysmarowanej uprzednio masłem. 6. Zapiekać w temp. 130°C przez 30 min.
Źródło: nfoo.fora.pl/a/a,43.html
Temat: forma silikonowa
Ja używałam takiej formy do pieczenia tary i muszę przyznać, że w ogóle nic się nie przypala i nie kruszy po wyciągnięciu. Byłam zadowolona
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=1411
Temat: W czym oksydować...?
Moje naczynie do oksydowania zrobiłem z blachy miedzianej - prostokątny arkusz # 1,75. Bardzo dużą wadą tego naczynia jest jego... koszt. Za odpowiedni kawał blachy zapłaciłem (w detalu) ponad 150 zł. Wygiąłem "na gorąco" prostokątne naczynie z płaskim dnem - tak samo wykonuje się formy do pieczenia ciast. Wyciąłem ze szkła ołowiowego prostokątną pokrywkę, zawieszaną na drucianych zaczepach ok. 1 cm poniżej górnej krawędzi naczynia (po jej zastosowaniu o ponad 60 % spadła ilość dolewanej wody), w pokrywce wywierciłem otwór na sondę termometru. Naczynie jest dość ciężkie, stabilne, ma pojemność ok. 3000 ml. Kilkakrotnie dolewam wody w czasie oksydowania za pomocą naczynka z długim dziobkiem - gorącej -...
Źródło: 212.122.221.133/viewtopic.php?t=44957
Temat: POMOCY!
...wina - np. malagi. Współcześnie bigos bywa również uszlachetniany dodatkiem miodu, czego nie podają jednak dawne książki kucharskie. A tarta : Tarta (fr. tarte) - rodzaj wypieku, składającego się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty: równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem, najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem, najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie. Odmianą tarty jest quiche,...
Źródło: e-francuski.pl/forum/viewtopic.php?t=128
Temat: Zakupy w Lidlu
Wracając do Lidla to mój ulubiony dyskont. Mają pyszne słodycze, wiele tanich produktów jak makarony, przetwory w puszkach, jogurty, mrożonki. Spory wybór świeżych warzyw i owoców. Dobra szynka szwarcwaldzka. I częste okazje w artykułach przemysłowych - często są formy do pieczenia w promocji.
Źródło: babiniec.laa.pl/viewtopic.php?t=232
Temat: na co jesteście w stanie wydać ostatnie pieniądze?
Hm... może nie "ostatnie" i może nie wtedy, gdy perspektyw na dochód brak, ale prawie każde jestem gotowa przepuścic na: - ciuchy, torby, buty - książki - różne i różniste formy do pieczenia ze szczególnym uwzględnieniem wykrawaczy do ciastek! na tym punkcie mam prawdziwego hopla
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=51957
Temat: Formy silikonowe do pieczenia
Nooo... ja też bym jeszcze cóś potrzebowała... Ale nie wiem, czy można tak obciążać holenderskich dziadków i czy zechcą....? :? Zechcą, zechcą. Tylko co ja mam im powiedzieć? Iddźcie do sklepu i kupcie silikonowe formy do pieczenia? Macie jakis obrazek/firmę albo cuś?
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=16738
Temat: :.:.:.LISTOPADOWE BRZDĄCE SETKA 5!.:.:.:
Haniu, jakze sie ciesze, ze babcia twoja tak optymistycznie patrzy w przyszlosc! super, ze jej lepiej! Daga, ojojoj...ales sie napisala...ale tak to jest, jak nas sie tu "porzuca" na tak dlugo ja zaczynam sie zastanawiac nad koncepcja torta urodzinowego dla meluni. narazie myslalam o serduszku albo o sercu w ksztalcie misia, sa takie formy do pieczenia, wiec moze ja beztalencie jakos to zrobie. kupilam juz taki kolorowy cukier w tubkach do ozdabiania i mysle i mysle. a wy macie juz jakies pomysly?
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=48208
Temat: Gotowanie na zawołanie
...• 1 łyżeczka wanilii • 175g masła, stopionego i ochłodzonego • 125ml oleju kukurydzianego • 300ml oziębionej wody Nadzienie: • 175g ciemnej czekolady, o minimalnej 70% zawartości kakao • 250g n masła, zmiękczonego • 275g cukru pudru, przesianego • 1 łyżeczka wanilii 1. Podgrzej uprzednio piekarnik do 180C 2. Wysmaruj masłem dwie okrągłe 20 – centymetrowe formy do pieczenia. 3. 3.W dużej misce, zmieszaj się razem mąkę, cukry, kakao, proszek do pieczenia, sodę i posól. W innej misce zmieszaj razem jajka, śmietana i wanilię. 4. Ubij mikserem masło i olej, ciągle ubijając dodaj suche składniki aż masa będzie gładka. 5. Dodaj mieszaninę jajek i znów bardzo dokładnie zmiksuj. 6. Przelej masę do przygotowanych form do pieczenia i piecz 50-55 min. Wyłóż do ostygnięcia. 7. Do...
Źródło: abcslubu.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=2158
Temat: Cynamonowy wir
...płaska łyżka kakao 2 płaskie łyżeczki cynamonu 25 ml wrzącej wody 200 g cukru pudru 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Utrzeć masło z cukrem na puszytąÂ masę , dodać kolejno jajka, wmieszać śmietanę. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej dodać mieszaninę brązowego cukru, kakao i cynamonu. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy do pieczenia ( tortownica średnicy 20 cm - u mnie kwadratowa blaszka). Nakładamy ciemne i jasne ciasto i mieszamy patyczkiem lub końcówką noża by uzyskać efekt marmuru. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (160 z termoobiegiem)- ciasto jest upieczone, gdy patyczek jest suchy. Z wody, cukru pudru , soku i skórki z cytryny ( u mnie sok i skórka z pomarańczy) przygotować ...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=23559
Temat: Babki
...tłuszczu ( roztopić w garnku i odstawić do wystygnięcia ) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli można dać utartą skórke z cytryny albo olejek cytrynowy Forma do babki dobrze wysmarowana tłuszczem posypana bułka tartą Jaja i cukier ubić na pulchną masę dobrze mikserem,dodać mąkę i łuszcz na przemian bardzo dobrze miksować aż uzyskamy pulchną masę. Wlać do przygotowanje formy do pieczenia wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika 120 stopni i ustawiamy temperaturę na 185 tponi i pieczemy około 45 minut aż babka wyrośnie i będzie miała mocno złocisty kolor na koniec pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem czy jest suchy babka nie wyjnując jej jeszcze z piekarnika jak test wyjdzie pomyśłnie wyjmujemy babke . Po wystygnięciu wyjmujemy z formy i posypujemy cukem pudrem dnia 02 Maj 2009, 17:51, w całości...
Źródło: kafejka.fora.pl/a/a,52.html
Temat: CTRL+V
...grzałka; pokrywka; 2 skrzynki z otworami; ziemia; glina; Zestaw II: plastikowa butelka; wrzątek; butelka po wodzie mineralnej; pisaki; tekturka o rozmiarach 5 x 2 cm; szklana zlewka; szyba; Zestaw III: balon; deseczka z otworkiem; zaokrąglony patyczek; pasek materiału; kawałek papieru; taśma klejąca; Zestaw IV: biały papier; szklanka; pocztówka; latarka; Zestaw V: szklanka; metalowa łopatka do tortu; wełniany szal; styropian; blaszane denko od formy do pieczenia -------------------------------------------------------------------------------- Karta pracy nr 1 Co dzieje się z wodą na naszej planecie? Doświadczenie 1 Materiały: 2 jednakowe szklane naczynia, woda, płaskie naczynie Czynności: Wlej do dwóch jednakowych naczyń taką samą ilość wody i oznacz poziom. Przelej wodę z jednego naczynia do innego, płaskiego naczynia. Postaw oba naczynia na parapecie. Sprawdź po...
Źródło: forum.olesnica.org.pl/index.php?showtopic=1979
Temat: Pytanie o szynkę drobiową i luncheon meat
Witam, Mam pytanie, bo właśnie siadam do dzielenia mięsa na ekspresową szynkę drobiową i luncheon meat. Nie mam szybkowaru, mięso włożę w otoczki i formy do pieczenia naciskając blaszką i kamieniem. Czy powinnam parzyć tą formę (nie mam pewności czy nie wejdzie woda) czy mogę piec w piekarniku nagrzanym do 80 C. Czy pieczenie w piekarniku zmienia czas obróbki cieplnej? Troszkę się gubię w przepisie na luncheon meat a nie mogę znaleźć go w http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=126 proszę o pomoc, bo na 100% gdzieś jest, tylko gdzie?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4239
Temat: Wielkanocne wypieki
...Drożdże rozmieszać z mlekiem i wlać do zaparzonej mąki, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Migdały obrać ze skórki, drobno posiekać. Rodzynki umyć, sparzyć i osuszyć. Białka ubić na sztywną pianę. Ciasto wyrobić starannie. Pod koniec wyrabiania dodać migdały, rodzynki, spirytus, pianę i posiekaną wanilię. Formy do pieczenia wysmarować masłem, wysypać mąką, napełnić ciastem do 1/2 wysokości. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy formy będą prawie pełne, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 60 minut.
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=1230
Temat: Ciasto orzechowe z powidłami
...kostki margaryny KASI 3/4 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1 opakowanie (16g) proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego do przełożenia: 1 szklanka cukru 6 białek 1 opakowanie kremu karpatkowego 1 słoik (250 ml) powideł śliwkowych 20 dag łuskanych orzechów włoskich 100 g wódki Z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron, podzielić je na pół i wyłożyć nim dwie identyczne, niskie, prostokątne formy do pieczenia. Posmarować powidłami śliwkowymi. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną, błyszczącą pianę. Nałożyć ją na powidła, posypać posiekanymi orzechami. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem karpatkowy, wlać do niego dodatkowo alkohol. Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy nakryć drugim, odwracając go uprzednio warstwą...
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=111
Temat: ciasta Kasi
...w proszku rozpuścić w gorącej wodzie (zwykłą rozpuścić na parze lub w mikrofalówce , nie dodawać wody). Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać rozpuszczoną (nie gorącą) czekoladę oraz mąkę i śmietanę stopniowo po 1/3 porcji. Ubić białka na sztywno , połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Lekko wysmarować masłem 3 okrągłe (o średnicy ok.20 cm) formy do pieczenia , wyłożyć ciasto i piec 35-40 minut w temp 180 st.C. (ja piekłam każdy placek osobno , a żeby ciasto nie musiało czekać zbyt długo upiekłam jeden placek z 1/3 porcji,a drugi z 2/3 , potem przekroiłam ten drugi na połowę). Przed wyjęciem z foremek ciasto studzić 10 minut. MASA ORZECHOWA: - 1,25 szkl. brązowego cukru (dałam 1 szkl.) - 1/2 szkl. białego cukru - 2/3 szkl. miodu (dałam ok.1/2 szkl.) - 8 dag...
Źródło: forum.dlapolski.pl/viewtopic.php?t=584
Temat: Gadżety do pieczenia
Przysyłają nam regularnie katalogi i dzisiaj natknęłam się na fajne rzeczy: Formy do pieczenia chleba http://www.kdc.pl/-formy-..._p10740785.html Blacha do pieczenia 3 w 1 http://www.kdc.pl/blacha-..._p10690907.html Forma do pieczenia 4 w 1 http://www.kdc.pl/forma-d..._p10747343.html Forma silikonowa do babeczek http://www.kdc.pl/forma-s..._p10586725.html Mają dużo bzdetków ale trafiają i naprawdę ciekawe lub przydatne rzeczy.
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=8751
Temat:
...przepisach juz bywa - ma byc smacznie, kolorowo i prosto - a proporcje zawsze dowolne cukinie - scieramy na tarce o duzych otworach - solimy i odstawiamy az pusci sok, nastepnie wrzucamy na sciereczke i odciskamy - powinna nie byc cieknaca jaja - beltamy - mieszamy z cukinia - wszystko powinno miec konsystencje ciasta na placki ziemniaczane - doprawiamy - ja daje pieprz oraz chilli ser feta - kroimy w kostke mase cukiniowo - jajeczna przekladamy do formy do pieczenia, topimy w niej kawalki fety, przykrywam plastrami zoltego sera i zapiekam az ser sie stopi i czuje, ze jaja sie sciely smakuje swietnie na cieplo i na zimno, jako danie glowne z surowka (np. pomidory z czerwona cebula) albo jako dodatek do dan (zamiast ziemniakow)
Źródło: perfekcyjnapanidomu.fora.pl/a/a,591.html
Temat: Porady w kuchni
...________ Zmiksowany z kawałkiem selera sos pieczeniowy zyska na smaku. Sos zagęszczany mąką ziemniaczaną należy krótko gotować. W przeciwnym razie znów stanie się rzadki. Odwijany z rolki papier do pieczenia lubi się zwijać. Dlatego warto posmarować rogi blachy odrobinę masła i dopiero wtedy wyścielać blachę papierem. Na dwukrotnie złożonej folii aluminiowej z zawiniętymi brzegami można piec jak na blasze. Po natłuszczeniu formy do pieczenia schładzam ją. Ułatwia to później wyjęcie ciasta. ________ Rolada biszkoptowa nie pęknie przy zwijaniu, gdy do ciasta dodasz łyżkę oleju. Przy robieniu rolad niezmiernie ważna jest właściwa grubość ciasta - około 1cm. Cieńsze łamie się przy zwijaniu, grubsze nie daje się zwinąć. ________ Piernik wyjmujemy z foremki, dopiero wówczas, gdy wystygnie. Uzyskasz charakterystyczny dla keksu...
Źródło: swiatzuzy.wxv.pl/viewtopic.php?t=990
Temat: Ciasto czekoladowo-pomarańczowe pod chmurami (Nigelli)
...250g ciemnej czekolady, minimum 70% kakao 125g masła, miękkiego 6 jaj: 2 całe, 4 rozdzielone 175g cukru pudru 2 łyżki Cointreau (opcjonalnie) starta skórka pomarańczy (opcjonalnie) 23cm forma do pieczenia Na kremowy wierzch: 500ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukry waniliowego 1 łyżeczka Cointreau (opcjonalnie) pół łyżeczki kakao (niesłodzononego) do posypania Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Stopić czekoladę w garnku „na parze” lub w mikrofalówce, po czym roztopić masło w ciepłej czekoladzie. Ubić 2 całe jaja + 4 żółtka z 75g cukry pudru. Delikatnie dodać masę czekoladową + Cointreau + skórkę pomarańczy. W drugim pojemniku ubijać białka, dodając stopniowo 100g cukru pudru tak, żeby białka „trzymały się” ale nie były ubite za...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1023
Temat: Nowa wystawa w Muzeum Śląska Cieszyńskiego
...się ważniejsze niż ich prawdziwe przeżywanie. Nie chcemy tego oceniać, tylko to pokazać - wyjaśnia Marian Dembiniok, dyrektor Muzeum Śląska Cieszyńskiego. Eksponaty, które zgromadził dr Grzegorz Studnicki, pomysłodawca wystawy, pokazują zderzenie prawdziwej świątecznej tradycji ze współczesną kulturą konsumpcyjną i komercją, która dzisiaj wylewa się z mediów lub zalega w sklepach. Na wystawie widzimy piękne zabytkowe formy do pieczenia opłatków czy szulek - delikatnych, słodkich wafli, które na Śląsku Cieszyńskim powstawały w domach ewangelickich. Jest tradycyjnie nakryty stół wigilijny - z białym obrusem, krzyżem i świecami, makiem, orzechami i owocami. Nieopodal stoi makutra - naczynie do ucierania ciasta. Na ścianach wiszą religijne obrazki o tematyce świątecznej, stoją ludowe szopki. Jest też choinka i ozdoby - zarówno te tradycyjne, z...
Źródło: forum.chorzow.slask.pl/viewtopic.php?t=5046
Temat: Co trzeba wiedzieć o różnych rodzajach ciast?
...w których część mąki pszennej zastępuje się mąką ziemniaczaną w dowolnej proporcji. Ciasta ucierane można wykonać ręcznie lub mechanicznie, używając robota ręcznego lub malaksera. Przy sporządzaniu ciasta robotem tłuszcz uciera się z cukrem i całymi jajami bez oddzielania żółtek od białek, a dalej postępuje tak jak przy ucieraniu ręcznym. Tradycyjna technika sporządzania ciasta ucieranego: przygotować formy do pieczenia: wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką; przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia lub sodą; dokładnie rozcierać tłuszcz (najlepiej w makutrze) do uzyskania jednolitej, pulchnej masy; w trakcie ucierania dodawać do roztartego tłuszczu po jednym żółtku na przemian z cukrem; stopniowo dodawać do pulchnej masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia;...
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,480.html
Temat: Zapiekany custard czekoladowy
...aby zobaczyć załącznik 4 jajka 250 ml mleka 100 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Po trochu dolewać gorące ( ale nie wrzące!) mleko, ciągle mieszając. Przelać do naczynia żaroodpornego. Piec w kąpieli wodnej * w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 45 minut. Podawać lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem. * Naczynie żaroodporne wstawiamy do większego naczynia ( formy do pieczenia). Wlewamy tyle wrzącej wody, by sięgała do połowy naczynia z custardem.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=30340
Temat: Babka makowa bez mąki!!! Pod choinkę od Pucha
...Piec rozgrzać do 170 stopni. Masło rozpuścić, a gdy całkiem wystygnie zmiksować z c. pudrem, c. waniliowym i cynamonem. Stale miksując dodawać żółtko po żółtku, aż powstanie emulsyjna masa. Białka ubić z cukrem na kremowa masę. KONIEC PRACY MIKSEREM! 1/3 "kremu" z białek wymieszać łyżką z żółtkami. Resztę dokłanie wymieszać z makiem i orzechami. Obie masy połączyć mieszając drewnianą łyżką. Wlać do formy do pieczenia babek, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wyrównać wierzch. Piec 70 min NA DOLNEJ SZYNIE. Czekam na pierwszą relację
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=1605
Temat: Ryby
...po grecku z pomidorami Składniki: - 1 kg filetów z karmazyna - 1/2 kg świeżych - umytych liści szpinaku - 1/2 kg ziemniaków pokrojonych w plastry - 1/2 kg pomidorów pokrojonych w kostkę - 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki - po pół pęczka natki i koperku - kilka listków świeżej bazylii - sól - pieprz - suszone oregano - oliwa do polania ryby Sposób przyrządzania: Na posmarowanym oliwą dnie formy do pieczenia ułóż najpierw liście szpinaku, potem ziemniaki. Posyp posiekaną natką, koperkiem i bazylią. Na wierzchu ułóż filety z karmazyna i pokrojone pomidory. Posyp przyprawami i suszonymi ziołami, polej obficie oliwą. Wstaw do bardzo gorącego piekarnika. Piecz pod przykryciem 25 minut, potem zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aż ryba się zrumieni
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,204.html
Temat: Pandoro di Verona
Sylwio, akurat mój piekarnik nie za bardzo lubi szklane formy do pieczenia ciast, więc nie mam w tej mierze doświadczenia...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=19726
Temat: Moja kiepska dieta
Carton:ĂÂ Nie zmniajszaj ilości posiłków tylk ewentualnie wielkośc porcji. Onmleta zrób tak, rozbij jajka tak by odzielić białko od zółtka.Białko ubić, a zółtko zetrzeć z cynamonem. Połączyć zółtko z białkiem i mieszać, ale już nie ubijać. Dosypać do tego płatki i siemie. Z masy jaką masz, możesz upiec placka (omleta) na patelni na maśle, lub opcja bez tłuszczowa, są takie specjalne formy do pieczenia z żaroodpornego tworzywa co się na nim nic nie przypala. I możesz upiec w piekarniku. Jogurt może być owocowy w shake to nawet wskazane, ale niech nie będzie go w shaku więcej niż 150g, więc jeden kubek wystarczy na dwa shake, a jeszcze jeden do śniadania by polać omlet przykładowo.
Źródło: menshealth.pl/forum/index.php?showtopic=2136
Temat: PeNe Projektor
...Lub tutaj, sa 2 rodzaje: http://shop.growshop.pl/katalog/seznam/0105 (nie zabradzo polecam ten sklep) Posiadają odrazu odbłysnik. Wentylatory jakie warto zastosowac to łazienkowe o przewiewie koło 200-300m3/h do dostania w markiecie typu Castorama. Jeden wichurek montowany na końcu jako wtałaczjący, po drugiej stronie jako ssający Innym sposobem na drogie colltuby firmowe jest sprowadzenie z ebay'a formy do pieczenia chleba Pyrex. Paypal już u nas jest więc nie ma z tym wiekszego problema. Efektem stosowania takiego wynalazku jest znaczne zmniejszenie temperatury powietrza w przestrzeni w której znajduje sie żarówka. Mam nadzieje, że okazałem sie pomocny. Pozdrawiam muciek
Źródło: mod-planet.pl/forum/viewtopic.php?t=2437
Temat: Ciasto z winogronami
...1 galaretka z czarnej porzeczki 2 łyżki cukru pudru KASIA do posmarowania i mąka do posypania formy 3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek do posmarowania 10 dag dużych ciemnych winogron do przybrania Przygotować ciasto: KASIĘ przesiekać z mąką, cukrem pudrem i śmietaną. Szybko zagnieść i włożyć na 2 godz. do lodówki. Sporządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ciastem wykpić dno prostokątnej formy do pieczenia, posmarowanej KASIĄ i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°Ci piec ok. 15-20 min. Ciasto lekko wystudzić i wyjąć z formy. Winogrona umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Przygotować krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i połączyć z 1/4 szklanki ostudzonej galaretki. Ciasto posmarować dżemem, a potem nałożyć krem. Winogrona ułożyć na kremie i zalać tężejącą...
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=117
Temat: Wasze ulubione danie do przygotowania...
...od chleba 3. Cebulke pokrojoną byle jak i zeszkloną i zastąpiłbym margarynę masłem Moje danie...tzw. kurczak na dziko Składniki 1. Udka od kurczaka ilośc od 2-4 sztuk 2. Ziemniaki ilość dowolna zależy czy ktoś lubi 3. Sól,pieprz. przyprawy(dowolne różne są lubiane) Sposób przygotowania 1.Obieramy i kroimi nasze kartofelki w plasterki, paski czy co chcemy. 2. Nasze obrane i posiekane ziemniaczki wkładamy do brytfanny, formy do pieczenia ciast(grube dno) 3. Udka nacieramy przyprawami i układamy na ziemniakach po czym wszystko solimy wedle uznania i "pieprzymy" również ile chcemy aż uznamy że mamy dość. 4. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni, nagrzewamy i wkładamy nasze danie do środka. 5. Czas zapiekania bliżej nieokreślony, zależny od ilości kartofli oraz od jakości kurczaka. Pieczemy aż mięso nie będzie surowe....
Źródło: pogadajmy.com/viewtopic.php?t=1232
Temat: folia aluminiowa
taki papier ryżowy znam, ale jak wykładac nim foremkę do chleba? po namoczeniu? Można spróbować włozyć zamoczony na chwilkę papier do foremki. Myslę, że powinno się udać. Ja akurat nie moczę, bo nie uzywam formy do pieczenia chleba. Kładę papier ryzowy na blaszkę i na to wykładam i formuję bochenek z dość gęstego ciasta.
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=5032
Temat: Grzech Adama i Ewy
...Jehowy, a to bardzo poważna sprawa. Za pomocą kłamstw i podstępu Szatan Diabeł skłonił Adama i Ewę do nieposłuszeństwa wobec Boga (Rodzaju 2:17; 3:6). Dlatego z czasem musieli umrzeć, co było zapowiedzianą przez Boga karą (Rodzaju 3:17-19). Gdy Adam zgrzeszył, stał się niedoskonały, toteż całe jego potomstwo odziedziczyło po nim grzech i niedoskonałość (Rzymian 5:12). Sytuację tę można zilustrować przykładem formy do pieczenia chleba. Jeśli jest wgnieciona, to jak będą wyglądać pieczone w niej bochenki? Każdy będzie miał wgniecenie, czyli skazę. Podobnie każdy człowiek dziedziczy po Adamie „skazę" niedoskonałości. Z tego powodu wszyscy ludzie starzeją się i umierają (Rzymian 3:23). Kiedy Szatan namówił Adama i Ewę do grzechu przeciw Jehowie, tak naprawdę stanął na czele buntu - buntu przeciw Bożemu sposobowi...
Źródło: biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=765
Temat: Custard owocowy z ryzem
Kliknij, aby zobaczyć załącznik 2 szkl ugotowanych owocow* resztki ryzu (wystarczy 1/2 szkl) 2 jajka 2 szkl mleka 1/2 szkl drobnego cukru Do remekinow (naczynie do zapiekania pojedynczych porcji do podania prosto na stol - nie wiem czy to calkiem po polsku, ale mam wrazenie, ze mignela mi gdzies taka odmiana) o pojemnosci szklanki rozlozyc owoce, posypac ryzem i zalac Mieszanka z jaj, mleka i cukru. Wstawic do formy do pieczenia i napelnic woda do polowy wysokosci remekinow. Piec w nagrzanym piekarniku (120C) az custard sie zetnie. * uzylam dojrzale gruszki, ktore nie potrebowaly duzo cukru, za to dodalam szczypte cynamonu. Wyobrazam sobie, ze musi byc to genialne z truskawkami a jeszcze lepsze z rabarbarem. Takze wzrokowo. Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=24133
Temat: Jak powinna wyglądać funkcjonalna kuchnia
...codziennego użytku, czyli zastawa, sztućce, pojemniki na żywność, krajalnica NIEBIESKA - Zmywanie – zlew, koszt na śmieci, środki czystości ŻÓŁTA - Przygotowywanie – obszar prac kuchennych, miejsce na różne naczynia na przykład miski, sztućce robocze, deski do krojenia, roboty kuchenne, jak również na środki spożywcze na przykład olej, ocet CZERWONA - Gotowanie/pieczenie – garnki, patelnie, przykrywki, formy do pieczenia itp. Kuchnia wzdłuż jednej ściany W najprostszych kuchniach możesz znaleźć ustawienie wszystkich mebli i sprzętów wzdłuż jednej ściany. Praktyczne rozwiązanie jeśli masz długą i wąską kuchnie. Jest ono jednak najmniej funkcjonalne. Jeżeli musisz mieć w ten sposób ułożyć kuchnie dopilnuj aby zlew był na środku, a lodówka i piekarnik na dwóch różnych końcach. Upewnij się również, czy...
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=4338
Temat: Sernik londyński na cynamonowym spodzie
...rozgrzewamy do 180 st. Formę do pieczenia (21 cm) wyłożyć równo masą z bardzo drobno pokruszonych herbatników, ugniecionych z masłem i cynamonem. Wyrównać, dociskając dłonią. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań. Twaróg utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier, wanilię i po jednym jajku. Następnie dodać żółtka i ucierać masę, aż będzie puszysta i kremowa, bez grudek. Masę przelewamy do formy do pieczenia. Sernik wstawić do dużej
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29906
Temat: Drozdzowe ABC
...jest gotowy, tzn. widać wyraźnie, że drożdże fermentują, wymieszać go z mąką, dodać jaja oraz pozostałe mleko i wyrabiać. Pod koniec wyrabiania trzeba dodać ciepły, stopiony tłuszcz oraz substancje zapachowe i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące; powinno również odstawać od naczynia i rąk. Wyrobione ciasto należy przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W czasie wyrastania ciasta przygotowuje się formy do pieczenia, smarując je tłuszczem. Po ukształtowaniu ciasta zostawia się je do ponownego wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe piecze się w dobrze nagrzanym (180—200°C) piekarniku, aby równomiernie wyrastało i rumieniło się. Pieczenie ciasta w zbyt wysokiej temperaturze lub przetrzymywanie zbyt długo w piekarniku powoduje jego wysychanie, ciemnienie i tworzenie się za grubej skóry. Natomiast w zbyt niskiej temperaturze...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=77
Temat: Łatwy w obsłudze Piec Chlebowy
...na display H:HH i rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. Gdy taka sytuacja nastąpi, naciskamy tak długo przycisk START /STOPP, aż wskaźnik H:HH zniknie i w display pojawi się ustawienie podstawowe. Potem wyjmujemy pojemnik i czekamy, aż sprzęt schłodzi się. Program BACKEN (pieczenie) można rozpocząć natychmiast, również gdy sprzęt jest jeszcze gorący. Pierwsze uruchomienie i przebieg programu automatu do pieczenia chleba Wstawienie formy do pieczenia Forma do pieczenia ciasta z powłoką przeciwdziałającą przywieraniu przytrzymać mocno obiema rękoma na brzegu i wsadzić dokładnie w środek cokołu miejsca pieczenia. Naciskać formę uważnie ku dołowi, aż się osadzi. Nasadzić obydwa haki do gniecenia na wałki napędowe. Wypełnić dodatkami Uważać na to, żeby dodatki wkładane były do
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1927
Temat: Sos z pieczonej papryki
...czerwone papryki, oczyszczone i drobno pokrojone 1 żółta lub pomarańczowa papryka, oczyszczona i też drobno pokrojona 1 posiekana czerwona cebula 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki posiekane listki z 4 dużych gałązek oregano 5 łyżek stołowych oliwy z pierwszego tłoczenia sól, pieprz 5 łyżek stołowych białego wina, ew. wody Papryki, cebulę, czosnek, pomidory i oregano wkładamy do dużej formy do pieczenia, polewamy trzema łyżkami oliwy, posypujemy solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. (ja piekłam w 200 st.) około 50 minut, aż warzywa przypieką się z brzegów. W trakcie pieczenia mieszamy raz lub dwa razy. Przekładamy upieczone warzywa do blendera. Do formy, w której piekliśmy warzywa, wlewamy wino lub wodę, zeskrobujemy resztki warzyw, które przywarły do ścianek i razem...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29315
Temat: Krzyżackie cukierki
...je z przyprawami. Boockman porównuje Konfekt Wieków Średnich do "kandyzowanych owoców lub cukierków żelowych (Krzyżacy jedli miśki!) i konfitur z cukrem)." Niektóre rodzaje dążyły zapewne w stronę późniejszych pierników. Dalsze składniki przygotowania Konfektu to woda różana, z kopru włoskiego, jak również z anyżu. W jednym przypadku potwierdzony jest zakup conca sive bacina do przygotowania Konfektu - chodzi tu o rodzaj formy do pieczenia. Konfekt podawało się na podstawach, nazywanych massapanes. Były to pudełka bądź tace ze szlachetnego drewna, które perfumowano. Reszta później, bo się muszę wziąć do pracy.
Źródło: marienburg.pl/viewtopic.php?t=5218
Temat: PeNe Projektor
Pepe2k, hmmm nie wiem ile na dzień dzisiejszy kosztuja te formy do pieczenia chleba z hartowanego szkła, ale z tego co pamietam, jest to dośc dobra cenowo elternatywa dla tych oryginałów. Co do odbłysników. Wcale te te samoróby z markietu dobre nie są. Stalowe foremki do ciast słabo odbijaja swiatło, lepsze jest polerowane aluminium. Odbłysniki z tych sklepów co podałem wyzej maja efekt "skórki pomarańczowe" aby odbite światło było rozproszone co bardzo pozytywnie wpływa na...
Źródło: mod-planet.pl/forum/viewtopic.php?t=2437
Temat: Potterowskie Przyjęcie: Czarodziejskie Desery
...jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka i tyle samo wody Instrukcja: utrzyj mikserem cukier z margaryną i stopniowo podczas ucierania dodawaj jajka. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i połącz z masą maślaną. Dodaj wodę i mleko i ubijaj przez chwilę mikserem. Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez godzinę. Gdy ciasto wystygnie, wytnij z niego nożem niewielkie prostokąty- wagoniki i lokomotywę z kominem. Okna wykonasz np. z herbatników a koła z żelków. + Galaretkowe Ślimaki Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 6 łyżek cukru 2/3 szklanki soku z żurawiny 4 łyżki syropu z kukurydzy 4 łyżki bezsmakowej żelatyny cukier...
Źródło: prorok.fora.pl/a/a,115.html
Temat: Największa kulinarna wpadka.
ciasto bez proszku do pieczenia, ale wyszło takie, jakbym kruche robiła. na spód formy do pieczenia ciasta nie dałam tego takiego papieru do pieczenia i całe ciasto wypłynęło i sie spaliło w piekarniku, potem przez jakieś 5h śmierdziało w całym domu. Zapiekanka z tuńczykiem bez tuńczyka. i wiele innychxDD
Źródło: abcun.fora.pl/a/a,2168.html
Temat: Ciasta, desery, słodkości
...wina czerwonego wytrawnego, - 25 g cukru trzcinowego, - 200 g czerwonych porzeczek (lub innych owoców) Robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, aż zwiększy ona objętość i zmieni kolor na białocytrynowy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy białka. Porcjami dodajemy ubitą pianę do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy gotowe ciasto do formy do pieczenia o śr. 24 cm (wyłożonej papierem). Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-25 min (aż ciasto się lekko zezłoci). Wyjmujemy biszkopt i studzimy. Robimy krem. Żelatynę namaczamy przez ok. 10 min w wodzie. Odsączamy, a następnie rozpuszczamy w 1 łyżce jogurtu (można powolutku podgrzewać). W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Następnie dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy. Ewentualnie...
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=11985